duminică, 18 iunie 2017

De ce tresărim în somn?

Nu e deloc plăcut să te zdruncini din toate încheieturile, imediat după ce ai aţipit, şi să fii... alungat din cel mai dulce somn. Pentru unii se lasă chiar şi cu o căzătură la propriu această tresărire atât de sâcâitoare. Şi nu e vorba despre echilibru fragil. Atunci?


Iată ce spun oamenii de ştiinţă. În primul rând, nu ni se întâmplă numai nouă.
Aproximativ 70% dintre pământeni trăiesc senzaţia de „cădere în gol" cel puţin o dată în viaţă, potrivit unui studiu realizat de Clinica Mayo.
Cu ce avem de-a face, de fapt? Tresăririle nocturne sunt denumite medical mioclonii hipnagogice sau spasme hipnagogice şi se presupune că reprezintă o interpretare cerebrală eronată a semnalelor secundare relaxării musculare.
Deşi motivul din spatele acestui fenomen nu este clar, perspectivele evoluţioniste sugerează că ne permite, la fel ca strămoşilor noştri, să verificăm încă o dată mediul din jurul nostru, dar şi să ne asigurăm că este propice somnului. De exemplu, muşchii primatelor râmân încordaţi, ele fiind obişnuite să doarmă în copaci. Prin urmare, relaxându-ne, avem impresia că ne prăbuşim şi tresărim, pentru că încercâm să oprim această cădere din pom.
O altă teorie sugerează că spasmul hipnagogic este efectul relaxării sistemului nostru psihologic, o explozie finală a energiei din timpul zilei. Dar, deşi în majoritatea cazurilor este un fenomen normal, pe termen lung poate provoca totuşi o formă de insomnie.
Cum am putea evita această experienţă care ne ţine în... priză chiar şi în somn? Să reducem din cantitatea de cafea, să evităm exerciţiile fizice seara şi să ne ferim de stres. De asemenea, aceste stări pot fi induse şi de stimuli externi, cum ar fi o sursă de lumină sau de sunet. Pe de altă parte, cercetările nutriţioniştilor au scos la iveală că deficienţa de magneziu, calciu şi fier poate creşte riscul apariţiei acestui fenomen.
În final, avem şi un pont - tot de la oamenii de ştiinţă. Cei care le permit companionilor necuvântători să doarmă alături de ei în pat se odihnesc mai bine şi se simt "mai apăraţi şi mai în siguranţă" pe timpul nopţii. Să nu uităm însă că un alt studiu a dezvăluit că animalele de companie pot să le transmită stăpânilor o serie de afecţiuni, precum tuberculoză, conjunctivită felină şi toxiinfecţii alimentare.

Articol de Alma B
Surse: Mediafax.ro
dailymail.co.uk

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu