marți, 15 mai 2018

4 boli specifice lui... Superman


La o primă vedere, următoarele afecţiuni ar părea demne mai degrabă de un scenariu SF şi de un personaj de film, cum ar fi Superman, deoarece îl fac pe bolav să pară că are superputeri. Sunt însă cât se poate de reale!


Cum ar fi să fiţi capabil să puteţi face aproape orice? Exact ca un super-erou. De exemplu, să aveţi talent şi la muzică, şi la pictură, să puteţi face calcule impresionante, să vă pricepeţi şi la cartografiere. Ei bine, oamenii care suferă de tulburări de dezvoltare neurală, cum ar fi autismul sau sindromul Asperger sunt în stare de astfel de performanţe.
Ce e drept, pare interesant şi să nu simţi niciodată durerea fizică. În acest caz, este vorba despre analgezia congenitală, care nu afectează însă nici sănătatea mintală şi nici aspectul. Persoana diagnosticată cu acest sindrom nu simte deloc durere, poate doar o uşoară atingere. În cazul copiilor mici este însă periculoasă, deoarece se pot răni foarte uşor atunci când se joacă.
Şi există şi curaj... extrem. Boala Urbach-Wiethe este o tulburare genetică rară ce duce la absența completă a fricii. Sunt cunoscute doar 300 de cazuri, iar un sfert dintre ele sunt înregistrate în Africa de Sud.
Iar în această lume există şi oameni - puţini, e drept, câteva zeci - care îşi amintesc... totul! Sunt cei care suferă de hipertimesie - o condiție legată de memorie, care îi face pe indivizii respectivi să îşi reamintească un număr anormal de mare de experiențe din propria viață. Aceasta afecţiune mai este cunoscută şi ca "memorie autobiografică superioară".

Articol de Alma B

Te-ar putea interesa şi...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu