luni, 30 aprilie 2018

Neuroştiinţa din spatele lui "vreau", "nu vreau" şi "îmi doresc"


Capacităţile noastre moderne de autocontrol sunt rezultatul presiunilor exercitate în trecut asupra noastră cu scopul de a fi nişte vecini, părinţi, tovarăşi de viaţă mai buni. Dar cum anume s-a adaptat creierul uman pentru a face faţă? Răspunsul pare să fie în dezvoltarea cortexului prefrontal, o porţiune neurală aflată chiar în spatele frunţii şi al ochilor.


În cea mai mare parte a istoriei evoluţionare, cortexul prefrontal a fost răspunzător de controlarea mişcărilor fizice: mersul, alergatul, întinderile, împinsul - un fel de autocontrol în fază incipientă. Pe măsură ce fiinţa umană a evoluat, a devenit din ce în ce mai mare şi mai strâns legat de alte zone ale creierului. În prezent, ocupă o porţiune mai mare de creier la oameni decât la alte specii - acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care nu vă veţi vedea niciodată câinele abţinându-se de la mâncare în ideea de a face... economii. Pe măsură ce a crescut, cortexul prefrontal a preluat noi funcţii de control: el decide spre ce să vă îndreptaţi atenţia, la ce anume să vă gândiţi, chiar şi în ce fel să vă simţiţi. Drept urmare, a ajuns să controleze mult mai bine ceea ce faceţi.
Robert Sapolsky, neurobiolog la Universitatea Stanford, susţine că principala sarcină a cortexului prefrontal modern este să influenţeze creierul. Când vă gândiţi că e mai simplu să staţi pe canapea, cortexul prefrontal vă face să vreţi să vă ridicaţi şi să faceţi sport. Când e mai uşor să spuneţi "da" unui desert, cortexul prefrontal vă reaminteşte motivele pentru care ar trebui să comandaţi un ceai. Iar când e mai uşor să amânaţi proiectul pentru a doua zi, tot cortexul prefrontal este acela care vă ajută să deschideţi fişierul şi să vă apucaţi de treabă.
Cortexul prefontal cuprinde trei zone cheie care îşi împart sarcinile lui "vreau", "nu vreau" şi "îmi doresc".
Una dintre regiuni - localizată în partea stângă superioară a cortexului prefrontal - este specializată în puterea lui "vreau" şi vă ajută să începeţi şi să continuaţi sarcini plictisitoare, dificile sau stresante. Partea dreaptă îi este alocată lui "nu vreau", ea împiedicându-vă să daţi curs fiecărui impuls şi fiecărei pofte. Împreună, cele două zone controlează ceea ce faceţi. A treia regiune, localizată puţin mai jos şi în centrul cortexului, ţine evidenţa dorinţelor şi a obiectivelor. Cu cât celulele sale intră în acţiune mai repede, cu atât sunteţi mai motivaţi să luaţi atitudine sau să rezistaţi tentaţiilor.
Aşadar, acesta este trio-ul care pune accentul pe voinţă şi dorinţă.

Articol de Alma B

Sursa: Kelly McGonigal - "Puterea voinţei. Cum funcţionează autocontrolul şi ce putem face pentru a-l îmbunătăţi"

Te-ar putea interesa şi...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu