miercuri, 25 aprilie 2018

Interes, groază, minciună... Când se dilată pupilele?


Mecanismul de bază este cunoscut de toată lumea. Cel mai frecvent motiv pentru care se dilată pupilele este pentru a le permite ochilor să primească mai multă lumină. Când trecem de la soare la umbră, pupila se dilată de la 2 milimetri până la 8 milimetri! Semnificaţiile merg însă mult mai departe de atât.


Eckhard Hess, de la Universitatea Chicago, a descoperit, în anul 1960, că pupilele noastre se dilată şi atunci când ceva ne incită. Drept urmare, percepem indivizii cu pupilele mărite ca fiind atrăgători, calzi, prietenoşi şi conştienţi. Pupile dilatate sunt un semn de hiper-receptivitate.
Modelele care apar pe copertele revistelor au pupilele dilatate, în urma administrării unor substanţe, sau a unei uşoare prelucrări digitale, deoarece editorii ştiu că acest detaliu va vinde mai bine publicaţia respectivă.
Cercetătorii au descoperit şi că pupilele heterosexualilor, atât bărbaţi cât şi femei, se dilată cel mai mult atunci când aceştia privesc un reprezentant al sexului opus sumar îmbrăcat sau fără haine. Dealtfel, pupilele femeilor se dilată şi atunci când văd fotografii cu copii, indiferent dacă sunt sau nu mame. Însă, în cazul bărbaţilor, se întâmplă asta doar dacă sunt părinţi.
Alte cercetări au scos la iveală că pupilele se dilată şi atunci când suntem îngroziţi sau minţim, dar şi când resimţim durere. Iar psihologul Daniel Kahneman de la Princeton a demonstrat, în urmă cu câteva decenii, că diametrul pupilei creşte proporţional cu dificultatea sarcinii pe care un individ o are de executat. Iar studii mai noi arată că şi reducerile şi shopping-ul au acest efect.
Drogurile înfluenţează şi ele şi din acest punct de vedere. În cazul alcoolului şi al opiaceelor, pupilele se micşorează, iar în cazul amfetaminei, cocainei, LSD-ului sau a mescalinei, se dilată.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii Leiden din Olanda, deciziile luate atunci când avem pupilele mărite sunt mai puţin fiabile, iar riscul de a obţine un rezultat nedorit este însemnat.

Articol de Alma B

Sursa: Tonya Reiman - "Limbajul trupului"
medicaldaily.com 
mediafax.ro

Te-ar putea interesa şi...



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu