luni, 11 decembrie 2017

Metode neobişnuite pentru combaterea stresului

"Îmi vine să urlu!" - este o reacţie des întâlnită în cazul celor care simt că cedează nervos şi că nu mai fac faţă stresului. "Foarte bine! Poţi să începi!", ar spune psihologii englezi, şi fără nicio urmă de ironie. Este chiar indicat, susţin ei.


Potrivit unui studiu realizat în Marea Britanie, şi citat de Daily Mail, terapia prin ţipete este un remediu foarte bun pentru combaterea stărilor negative. "Când stresul riscă să vă copleşească, încercaţi o serie susţinută de ţipete. O soluţie alternativă ar fi să mergeţi într-un loc izolat, să închideţi ochii, să inspiraţi adânc de câteva ori", au declarat psihologii britanici. Cercetătorii au descoperit însă că doar una din zece persoane preferă să stea jos, într-un loc liniştit, pentru a scăpa de stres, în timp ce mai mult de 33% dintre respondenţii la un sondaj de opinie pe această temă au declarat că preferă să ţipe.
În Occident, medicii chiar organizează sesiuni speciale de ţipat, de 30 de minute, la sfârşitul cărora pacienţii jură că nu mai simt nicio urmă de stres.
Puteţi lupta însă împotriva acestui inamic cu mai multe "arme". De pildă, mimaţi zâmbetul, chiar dacă nu aveţi nicio tragere de inimă. Este o strategie care apelează de fapt la o formă de autosugestie. Mimica transmite un mesaj pozitiv centrilor nervoşi ai creierului, care reacţionează imediat şi stimulează producţia hormonilor responsabili cu buna dispoziţie şi relaxarea.
În plus, nu vă feriţi să beţi suc de portocale - cât mai mult! Cercetătorii au descoperit că flavonoizii din acest lichid au o putere miraculoasă de a opri producerea hormonilor de stres. Flavonoizii sunt extrem de bogaţi în radicali liberi, de mare ajutor în reducerea inflamaţiilor din vasele de sânge şi previn şi riscul de infarct, care vine la pachet cu stresul.
De asemenea, băile în bere pot fi o altă soluţie potrivită, datorită hameiului, un ingredient cu efect calmant asupra corpului. Dacă nu vreţi totuşi să puneţi berea în cadă şi o preferaţi în pahar, nu e de ocolit nici baia cu săruri minerale.
Şi să nu râdeţi nici de cei care spun că sarcinile casnice îi detensionează. Acţiunile care implică gesturi repetitive - cum ar fi ştersul prafului sau călcatul rufelor - induc o uşoară stare de transă, în care mintea se relaxează şi se concentrează într-o direcţie mai puţin solicitantă din punct de vedere psihic.
Pe de altă parte, în Lituania, oamenii merg într-un parc de divertisment unde au posibilitatea - contra-cost - să fărâme geamurile unor maşini şi chiar să distrugă vehiculele cu un buldozer ca să se elibereze de tensiuni. Locuri inedite pentru calmarea nervilor au apărut însă şi la noi. De anul trecut, există camera antistres, unde - tot pentru o taxă ce diferă în funcţie de pachetul ales - cu o bâtă în mână şi echipament de protecţie desigur, poţi să faci ţăndări diverse obiecte de veselă sau decorative, monitoare tv sau de computer ori piese de mobilier.

Articol de Alma B
Te-ar putea interesa şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu