miercuri, 29 noiembrie 2017

Oile recunosc chipurile umane. Nu dau greş cu Harry Potter sau Barack Obama

Cum aţi reacţiona dacă cineva v-ar pune să recunoaşteţi o oaie, dintr-o turmă? Asta da provocare! Misiunea... ar fi un eşec. O oaie ar fi însă capabilă să vă recunoască.



Probabil că nu mulţi au fost într-atât de curioşi încât să afle că aceste exemplare au creiere asemănătoare, ca dimensiuni si complexitate, cu cele ale unor maimuţe. Iar cercetătorii de la Universitatea Cambrigde au descoperit şi că mioarele chiar pot recunoaşte chipurile umane. În cadrul unui experiment, ovinele au mers la ţintă cu Emma Watson (Harry Potter), Jake Gyllenhaal sau fostul preşedinte american Barack Obama.

Cum au reuşit? Turma a trecut mai întâi printr-un training.

De fiecare dată când oile se apropiau de fotografia unei persoane, primeau mâncare drept răsplată. Odata ce au învăţat să recunoască chipul uman, cercetătorii le-au pus şi mai mult în dificultate. Au fost pusă în faţa a două poze şi au primit "bonusul" atunci când au ales chipul corect. Iar rata de succes a fost de 80%! Atunci când oamenii de ştiinţă au folosit fotografii ale aceloraşi persoane, luate din diferite unghiuri, performanţa a scăzut cu aproximativ 15% - un procent similar cu al oamenilor, atunci când primesc aceeaşi sarcină. 

Studiul a arătat, de asemenea, că oile au putut recunoaşte şi ciobanul care se ocupa de ele fără vreun... antrenament special.

Articol de Alma B

Sursa: iflscience.com

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu