miercuri, 25 octombrie 2017

Ponturi pentru interviul de angajare

Este foarte posibil ca întâlnirea cu cel care urmează să facă interviul de angajare să vină la pachet cu emoții, care să aducă odată cu ele și diverse stângăcii sau întrebări care să ne pună în dificultate fără să ne dăm seama. Cum ne menținem însă... pe linia de plutire? Lynne Bennan a pus sub lupă eticheta în afaceri pentru secolul XXI și a luat în calcul inclusiv aceste situații.


Primul pas este să ajungeți la timp la interviu și să vă închideți telefonul mobil. Apoi, nu uitați că o primă impresie se formează deja în 30 de secunde! Deci, un zâmbet sincer și o strângere de mână fermă vă vor aduce un plus încă din primele momente în care ați intrat în încăpere.
Este lesne de înțeles că CV-ul și scrisoarea de intenție au ajuns deja în mâinile și sub ochii intervievatorului, dar întrevederea are tocmai rolul de a completa aceste date. Așadar, nu va fi o surpriză rugămintea "Vorbiți-mi despre dumneavoastră". Cu ce începeți și cu ce încheiați? Despre ce veți discuta? În mod clar nu vă veți apuca să enumerați o listă interminabilă de hobby-uri. Este bine ca un om să aibă pasiuni, dar, dacă ele par că nu se mai termină, riscați să lăsați impresia că nu mai aveți timp și nici interes și pentru muncă.
Drept urmare, raportați-vă la trecut, prezent și viitor - dar din punct de vedere profesional! De exemplu, punctați cum ați ales această profesie și de ce ați ales-o, dar și unde v-ați făcut debutul în carieră, la ce companii, dar evitați să criticați fostul sau actualul angajator. Pomeniți detalii în legătură cu proiectul la care lucrați în prezent și nu neglijați nici planurile de viitor - certificări, specializări. Tot aici, puteți lămuri intervievatorul de ce credeți că sunteți persoana potrivită pentru postul scos la concurs. Atenție însă. Trebuie să fiți concis, ca să nu plictisiți.
În plus, nu scăpăm nicio clipă din vedere limbajul nonverbal. Afișați o atitudine încrezătoare și deschisă, mențineți contactul vizual, arătați și fiți relaxat și nu stați aplecat peste masă ori birou. De asemenea, evitați gesturile care distrag atenția - cum ar fi să bateți din picior, să vă puneți mâinile pe față ori să dați din cap ca să alungați o șuviță rebelă care vă deranjează.
La final, indiferent de cum vi se pare că a mers interviul, zâmbiți și oferiți aceeași strângere de mână fermă. Este o "ieșire din scenă" cu ștaif!

Articol de Alma B
Te-ar putea inters şi…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu