vineri, 11 august 2017

Salutul - primul pas într-o discuţie şi un îndemn la comunicare


Istorie, curiozităţi, semnificaţii

Salutul pare deja o banalitate, asupra căreia rareori ne oprim atunci când vine vorba de comunicare. Este însă o formă elementară de acţiune interumană şi este extrem de importantă în relaţia cu ceilalţi. Dacă în ţara noastră nu ne lovim prea des de bariere culturale, atunci când călătorim este indicat să ştim mai multe despre "ritualul" salutului.
 
www.facekeys.ro
 
Salutul variază în funcţie de cultură şi are diferite semnificaţii. De pildă, japonezii se înclină, britanicii - mai reci, cum îi ştim - spun doar "bună ziua" şi îşi dau mâna, francezii, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji. Acestea sunt gesturi cunoscute. În Australia însă, la prima întâlnire nu e politicos să îmbrățișezi sau să săruți și nici să vorbești despre chestiuni personale. Aşa că atenţie cum procedaţi dacă mergeţi acolo.
Dar, curiozităţile abia încep. De exemplu, ceea ce nouă ni s-ar părea o lipsă de bun simţ, în Tibet este chiar foarte politicos - oamenii care se întâlnesc pentru prima oara... scot limba! Iar în nordul Mozambicului, comunicarea începe ca o joacă de copii. Oamenii bat de trei ori din palme înainte de a rosti cuvântul pentru salut.
Şi în Bostwana regulile sunt un pic diferite faţă de cele de la noi. Acolo, oamenii își ating palmele ușor, dar nu le strâng, iar în Cambodgia se lipesc palmele, ținându-le apropiate de piept. Cu cât palmele se ridică mai sus, cu atât respectul arătat este mai mare.
În unele zone de pe glob, inclusiv la noi, salutul poate consta în desoperirea capului, în cazul bărbaţilor, sau într-o înclinare scurtă a capului, în cazul în care cei care se salută sunt la distanţă unul de celălalt.
Primele atestări ale salutului fac referire la formele de supunere și datează din vremea primelor dinastii chineze, când oamenii de rând își acopereau ochii cu palma ca să nu fie orbiți de lumina emanată de strălucitul împărat. În acest obicei își are originea şi salutul militar. În vremea romanilor, salutul "Ave Cezar!" era însoțit și de strângerea antebrațelor, ca semn de încredere, întrucât brațul neînarmat simboliza pacea și prietenia.
Potrivit etnologilor, în lume sunt vorbite peste 6.500 de limbi, dar cel mai popular cuvânt de salut este "Hello", care este și formula universală la telefon.
Trebuie să fim ţinem seama şi de context atunci când salutăm pe cineva. Astfel, dacă intrăm într-o încăpere, salutăm primii, iar dacă întâlnim pe cineva cunoscut, aflat într-un grup, îi salutăm pe toți. În orice împrejurare, un bărbat salută întotdeauna primul o femeie, iar o femeie mai tânără salută întotdeauna prima o femeie mai în vârstă.
Din anul 1973, salutul are şi... ziua lui - Ziua Mondială a Salutului, sărbătorită în fiecare an în data de 21 noiembrie.
 Articol de Alma B
Surse: Agerpres
Martine Tardy - "Descifrarea gesturilor"
 
Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu