miercuri, 16 august 2017

Despre fobii... - fobia de căsătorie, de femei frumoase, de cifra 8...


Nu de puţine ori spunem, mai mult în glumă, că avem fobie de o anumită activitate sau de cine ştie ce lucru, de pildă de întâlnirea cu şeful sau de vizita la soacră ori de spaţii închise, de pieţe aglomerate, de înălţime etc. Fobia este o teamă iraţională faţă de un lucru, o fiinţă, o situaţie, o teamă nejustificată de care nu putem scăpa fără ajutor de specialitate.
 
www.facekeys.ro
 
Curiozităţile la acest capitol sunt însă mult mai numeroase decât ne-ar putea trece vreodată prin cap. Ştim cu toţii de claustrofobie - teama de spaţii închise, de agorafobie - teama de spaţiile deschise, iar exemplele pot continua. Acestea sunt însă fobii mai des întâlnite. Din categoria... rarităţilor fac parte însă multe, multe, multe altele.
Poate că o să zâmbiţi larg acum, dar chiar există gamofobia - teama de căsătorie. Deci filmul "De bunăvoie şi nesilită de nimeni", cu Julia Roberts şi Richard Gere, nu este doar fantezie. Şi frica aceasta poate merge şi mai departe... când vine vorba de cupluri. Există şi androfobie - teama de bărbaţi, dar şi caliginefobie - teama de femei frumoase! Da, domnilor! Există!
Alţii suferă de barofobie - teama că gravitaţia s-ar putea schimba, ori de anemofobie - teama de vânt. Şi există şi unii care chiar au motive întemeiate să nu intre în bucătărie şi să nu pregătească micul dejun, prânzul sau cina. Cauza se numeşte mageirocofobia - frica de gătit. Că tot am ajuns la domeniul culinar, amintim aici şi de lacanofobie - teama faţă de legume.
Pentru anumiţi oameni, este un adevărat coşmar să fie invitaţi în mijlocul cărţilor, într-o bibliotecă sau într-o librărie. Şi ei au o fobie - de cărţi! - bibliofobia! Cel mai probabil, ei nu suferă şi de... tetrafobie, adică nu încep să tremure atunci când văd cifra 4 sau... nota 4! Şi notele de trecere stârnesc însă palpitaţii, să ştiţi. Teama de cifra 8 se numeşte octofobie.
Sunt şi unii... certaţi cu apa. Ablutofobia este frica de a face baie sau duş, o fobie mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Desigur, şi copiii fug deseori de apă, dar vorbim despre o tulburare atunci când simptomele persistă mai mult de o jumătate de an.
Într-un secol al... fotomodelelor, în care este promovată imaginea tinerelor cu dimensiuni 90-60-90, a apărut, pe lângă bine cunoscuta anorexie, şi lipofobia. Este frica de grăsimile din alimente, generată de groaza că te-ai putea îngrăşa, dar şi de consecinţele negative asupra sănătăţii. Iar cei îndrăgostiţi numai şi numai de frumos ar putea fi diagnosticaţi şi cu... cacofobie - frica de urâţenie.
Pe timp de vară, cei mai fericiţi sunt, probabil, cei care suferă de cionofobie - teama de zăpadă. Dar, câmpurile galbene, de rapiţă, sigur le dau fiori pacienţilor cu xantofobie - frica de culoarea galben.
Şi să ştiţi că de la superstiţie la fobie nu este un drum chiar atât de lung. Paraskavedekatriafobia este teama de Vineri 13. E drept, până şi numele afecţiunii parcă te face să te cutremuri, atunci când îl citeşti! 

Articol de Alma B

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu