luni, 17 iulie 2017

Mirosul, emoţiile şi personalitatea - legături surprinzătoare


Extrovertit? Nevrotic? Dominant? Sunt aspecte referitoare la personalitatea cuiva, ce pot fi... mirosite.
Cum? Ei bine, există câteva condiţii - respectivul sau respectiva să nu fi folosit parfum şi să nu fi băut ori să fi fumat în ultima perioadă. Cercetătorii polonezi au făcut un studiu şi au constatat că - ...adulmecând subiecţii - participanţii la această analiză au reuşit să îi... categorisească. Pe ce criterii? Nevroticii transpiră atunci când sunt stresaţi, spun oamenii de ştiinţă. În plus, trăsăturile de personalitate se află în strânsă legătură cu secreţia hormonilor şi aşa se explică mirosul diferit al fiecăruia dintre noi. Persoanele dominante au, cel mai probabil, un nivel mare de testosteron, care influenţează felul în care miros.
 
www.facekeys.ro
 
Putem mirosi însă şi... teama. Dacă un om devine atât de blocat din cauza panicii încât nu îşi mai poate comunica emoţiile, mirosul terorii sale se va extinde şi, automat, va transmite frica şi către ceilalţi din grupul său.
Poate părea surprinzător, dar 75 la sută dintre emoţii sunt declanşate de miros - miros legat de plăcere, buna dispoziţie, emoţie şi memorie, potrivit studiilor. Şi ştiţi care este unul dintre cele mai evocatoare mirosuri din copilărie? Nu cel care ne aminteşte de prăjiturile bunicii şi nici cel care ne readuce pe pajiştile înflorite de la ţară, ci acela al... creioanelor!
Felul în care mirosim are un rol important şi în atracţia pe care o simţim faţă de anumite persoane. În cadrul unui studiu, mai multe femei au purtat tricouri de bărbaţi şi s-au simţit mai atrase de mirosul celor care aveau un tip diferit de genă.
Mirosul este primul simţ care se dezvoltă la om şi este şi cel mai sensibil. Oamenii - care au, atenţie, între 5 şi 6 milioane celule detectoare de mirosuri - îşi pot aminti mirosurile cu o acurateţe de 65% chiar şi după un an, în timp ce memoria vizuală funcţionează la un nivel de 50% după trei luni.
Aşadar, până şi amintirile au... parfumul lor, şi nu doar metaforic!  

Aericol de Alma B
Sursa: mediafax.ro  

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu