vineri, 23 iunie 2017

Nu haina îl face pe om, dar curiozităţile despre modă nu sunt de ici, de colo

Sigur aţi observat: cămăşile bărbăteşti au nasturii pe partea dreaptă, iar cele de damă pe partea stângă. V-aţi întrebat însă de ce? Ei bine, în spate există... istorie!


În Europa, primii nasturi cu rol funcţional au apărut în secolul al XIII-lea, într-o perioadă în care doar femeile cu stare îşi puteau permite să poarte cămăşi. Doamnele aveau însă servitoare, care le ajutau să se îmbrace, aşa că nasturii erau poziţionaţi în aşa fel încât să le fie lor mai uşor să încheie cămaşa, adică pe partea stângă.
Bărbaţii în schimb se descurcau singuri, aşa că nasturii au fost cusuţi pe partea dreaptă. În plus, Chloe Chapin - istoric de modă, care a urmat un doctorat în acest domeniu la Universitatea Harvard - a declarat că stilul ar putea avea legătură şi cu armata. Dacă domnii ar fi avut un pistol ascuns în cămaşă, era mai uşor să ajungă la el cu mâna dominantă - dreapta. După alţi cercetători, conexiunea ar fi cu modul în care bărbaţii şi-au purtau săbiile.
Pe de altă parte, Napoleon a ordonat să fie cusuţi nasturi de cupru pe mânecile uniformelor militare, pentru ca soldaţii să nu-şi mai şteargă nasul cu mâneca.
Poate vă întrebaţi şi ce e cu năstureii care împodobesc jeanşii, mai exact acele nituri, ce par inutile. Este vorba de rezistenţă. Sunt poziţionate exact în zonele care pot fi rupte cel mai ușor din cauza tensiunii și mișcării și ajută la menținerea materialului.
Nu sunt de neglijat nici culorile. În Evul Mediu, statutul social al unei persoane era reprezentat de culoarea ţinutelor purtate. Nobilii aveau haine roşii, ţăranii maro şi gri, iar negustorii şi alţi... agenţi economici, să le spunem, - verzi. Iar în Roma Antică, articolele vestimentare de culoare mov erau exclusiv rezervate împăraţilor şi magistraţilor. Şi tot în Roma Antică, a apărut şi primul shopping-mall cu haine!
Iar la capitolul "ciudăţenii"... de vară - aşa, de sezon - în 1907, în Boston, o femeie a fost arestată după ce a purtat un costum de baie întreg, mulat, la plajă. Şi, poate nu vă vine să credeţi, dar soldaţii ruşi au început să poarte şoseste abia în 2007. Înainte, pur şi simplu îşi înfăşurau diverse materiale textile în jurul picioarelor.
Şi, ca să ajungem şi în era tehnologiei, există şi pantofi cu GPS. Sistemul este activat prin lovirea de trei ori a tocurilor!
Articol de Alma B
Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu