miercuri, 24 mai 2017

Onicofagia sau rosul unghiilor - de la tic la problemă medicală

Milioane de persoane din toată lumea îşi rod unghiile fie că este vorba despre copii, fie că discutăm despre adulţi. În majoritatea cazurilor, obiceiul debutează în copilărie. Până la 70% dintre copii își rod unghiile sau ţin degetul în gură din cauza plictiselii, a foamei sau ca mijloc de autoliniștire. Dar, pentru mulţi, situaţia nu se schimbă nici la maturitate. Între 25% și 30% dintre adulți fac asta.


Este un obicei deloc plăcut, adesea criticat. Însă, un grup de cercetători de la două universităţi din Canada a încercat să meargă dincolo de gest şi să găsească explicaţii. În urma unui studiu, specialiştii au ajuns la concluzia că acest tic trădează o tensiune reprimată şi apare în special la persoanele introvertite, care țin înăbușite nemulțumirile, sentimentele de furie și frustrările. Când onicofagia debutează la maturitate, cauzele sunt legate de stres, de probleme la locul de muncă sau de anumite evenimente din cadrul familiei. Este un gest involuntar, de aceea voința persoanei nu este întotdeauna suficientă pentru a-l opri.
Medicii psihologi avertizează că se poate transforma într-un viciu foarte periculos, şi este mai greu să renunţi la el decât la fumat. Mai mult, rosul unghiilor s-ar putea asemăna cu comportamentul caracteristic sindromului ADHD, spun experţii medicali. "La fel cum procedează pacienţii care se trag de păr sau îşi cauzează răni pe suprafaţa pielii, gesturi automutilante, cei care îşi rod unghiile pot ajunge să fie încadraţi în aceeaşi categorie cu persoanele care suferă de instabilitate mentală, dar asta într-o categorie foarte restrânsă de pacienţi", a explicat medicul Carol Mathews, psihiatru la Universitatea din California. Rosul unghiilor este privit ca un obicei foarte grav atunci când pacientul îşi provoacă singur durere şi răni şi se ajunge la infecţii severe. De asemenea, atunci când îşi rod unghiile, oamenii sunt expuşi la o serie de boli, deoarece microbii pot fi răspândiţi din unghii pe buze sau direct în cavitatea bucală.
Pe plan psihologic, onicofagia influențează calitatea vieții persoanelor afectate, care conștientizează că au o problemă de care nu pot scăpa şi se simt complexate din această cauză.

Articol de Alma B
Surse:
Mediafax
Agerpres

Te-ar putea interesa şi...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu