vineri, 28 aprilie 2017

Şi feţele pisicilor pot fi citite

V-a ros vreodată curiozitatea într-atât încât să vă doriţi să ştiţi ce e în mintea pisicii într-un anumit moment? Sau ce exprimă faţa ei?

www.facekeys.ro

Ei bine, aflaţi că şi cercetătorii de la Universitatea Lincoln au vrut să afle un răspuns. Şi au descoperit că expresiile faciale ale pisicilor variază între relaxare, angajament, frică şi frustrare! E drept, sunt mai greu de citit din cauza blăniţei, dar nu este imposibil.
Oamenii de ştiinţă au analizat 29 de pisici domestice aflate într-un adăpost din Canada şi au folosit un program computerizat pentru detectarea expresiilor faciale în cazul animalelor.
Când clipesc lent, alintatele feline îşi arată indiferenţa, iar când clipesc excesiv exprimă frica. Atunci când vine vorba de frustrare, semnalul e dat de sâsâit şi lingerea nasului. Iar când sunt calme, mâţele îşi înclină capul şi privesc în dreapta, nu în stânga.
Cercetătorii au punctat însă că, având în vedere că studiul a fost realizat într-un adăpost, principiile nu se aplică la fel şi în cazul pisicilor care trăiesc doar cu oamenii.
Alte studii au arătat că mâţele sunt îngrozite de... castraveţi. Şi nu sunt puţine filmuleţele de pe internet, în care pur şi simplu sar înspaimântate atunci când văd banala legumă. Specialiştii în Comportamentul Animalelor cred că pisicile ar putea crede că au de-a face cu un şarpe periculos sau un alt prădător. Dinolo de hohotele de râs stârnite de imaginile cu bietele patrupede îngrozite, rapoartele National Geographic consideră că spaima pisicii este mai mult dăunătoare decât amuzantă.


 
Articol de Alma B
Sursa: iflscience.com
  
Te-ar putea interesa şi...


 
 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu