miercuri, 26 aprilie 2017

Botoxul șterge nu doar ridurile, ci și emoțiile de pe față

Una dintre cele mai frecvente întrebări la cursurile de fizionomie Face Keys este "Cum îi putem citi pe cei care și-au făcut operații estetice sau care au făcut diverse "corecturi" cu botox? Care sunt efectele?" Implicațiile merg, din păcate, mai departe de latura cosmetică, plină de glamour.
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Winsonsin din Statele Unite, utilizarea botoxului are și alte efecte în cazul pacienților, dincolo de dispariția ridurilor. În cazul... întineririi, efectul este imediat, pe bază de infiltrații cu injecții care paralizează mușchii, eliminând astfel semnele îmbătrânirii pe o perioadă cuprinsă între patru și șapte luni, spun experții. Dar, aceeași procedură șterge de pe chip și afişarea anumitor emoții. Mușchii feței "încremenesc" și nu mai sunt capabili să redea unele expresii faciale, cum ar fi tristețea, furia sau chiar bucuria.


Conform unei alte cercetări, făcute la Universitatea din Cardiff, femeile care au făcut tratament pe bază de toxină botulinică prezintă un "nivel de depresie" cu 50% mai ridicat decât cele care nu au făcut astfel de injecții. De ce? Botoxul imobilizează mușchii și împiedică expresia facială, ceea ce este valabil și pentru expresiile pozitive, cum ar fi zâmbetul, inhibat de produsul injectat. Fiindcă nu mai primește semnale pozitive legate de acest tip de stimuli, creierul ar fi astfel expus riscului de depresie.
Mai multe vedete au recunoscut că au apelat la botox, dar au vorbit și despre partea mai puțin plăcută. "Am folosit botox, dar nu mi-a plăcut rezultatul. După ce nu l-am mai folosit, am putut în sfârșit să mișc fruntea", a mărturisit Nicole Kidman. Și Courteney Cox, populara protagonistă a serialului "Friends", regretă experiența: "Am făcut odată abuz de botox, încât nici nu mai îmi simțeam fața". La fel și Kylie Minoge: "Prefer să fiu naturală. Nu mă voi mai întoarce la botox", a spus ea.
"Multă vreme, neurologii s-au întrebat dacă emoțiile se formează în creier și sunt afișate pe față sau invers. Acum știm că ambele ipoteze sunt valabile: corpul, mușchii care contribuie la mimică, participă la formarea emoțiilor, iar cele două sisteme se influențează reciproc", a comentat Massimo Signorini, chirurg plastic la Institutul Dermatologic European. Așadar, este vorba despre celebra lege a biofeedback-ului.
Ca o curiozitate, tristețea și durerea sunt de 240 de ori mai puternice decât alte emoții. De obicei, pentru a traversa prima fază a durerii, sunt necesare 120 de ore, comparativ cu 30 de minute, de cât este nevoie pentru a depăși rușinea ori dezgustul. Ura este resimțită 60 de ore, iar fericirea 35.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

 TE-AR PUTEA INTERESA ŞI:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu