luni, 20 martie 2017

Unde găsim fericirea?

Nu doar că natura ne linişteşte şi ne induce o stare de bine, dar şi documentarele despre natură reprezintă o doză... neaşteptată de fericire!
Potrivit unui studiu internațional realizat de BBC Earth și Universitatea Berkeley din California, şi publicat luna aceasta, aceste filme au un impact direct asupra stării de spirit și asupra bunăstării oamenilor.


În proiect au fost implicaţi peste 7.500 de participanți din țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Singapore, India, Africa de Sud și Australia. Echipa de cercetători a lucrat şi cu un start-up specializat în recunoașterea emoțiilor, şi s-a folosit de o tehnologie de ultimă oră de cartografiere și recunoaștere facială pentru a înțelege cum răspund spectatorii la imaginile video. Participanții care au vizionat fragmente din documentarul Planet Earth II au prezentat creșteri semnificative ale unor sentimente precum admirație, uluire, uimire, curiozitate, dorință de explorare, bucurie și entuziasm, mulțumire, relaxare, liniște, distracție și râs și reduceri însemnate ale sentimentelor precum nervozitate, anxietate sau frică, stres și suprasolicitare, supărare și irascibilitate, oboseală, extenuare și energie scăzută.
Rezultatele au demonstrat că, în mare parte, femeile au experimentat o gamă mai largă de sentimente decât bărbații. În cazul lor, procentul a fost cu 35% mai ridicat. 
În paralel cu acest studiu global, au fost cercetate peste 150 de studii științifice, care au abordat relația dintre emoție și natură și care au concluzionat că accesul la natură, atât fizic cât și prin intermediul secvențelor filmate, poate ajuta oamenii să treacă mai ușor peste stresul cotidian. Conexiunea cu natura are multiple efecte pozitive asupra comportamentului uman, printre care atenție sporită, concentrare și performanță cognitivă și reducerea stresului.
Cu un deceniu în urmă, Planet Earth a inspirat un număr fără precedent de oameni în lumea întreagă şi a câştigat o audiență globală de peste jumătate de miliard de oameni. Planet Earth II a fost lansat în Marea Britanie în noiembrie anul trecut și a înregistrat a doua cea mai mare audiență de televiziune în 2016, devenind cel mai de succes documentar despre natură din ultimii 15 ani. Filmul a fost lansat recent și în România.
Şi, că tot a venit vorba de ţara noastră, România ocupă locul 86 în topul celor mai fericite state din lume, potrivit Raportului Mondial al Fericirii pe 2015, realizat cu sprijinul Organizaţiei Naţiunilor Unite.
Din cele 158 de state incluse în clasament, pe primele zece poziţii sunt, în ordine, Elveţia, Islanda, Danemarca, Norvegia, Canada, Finlanda, Olanda, Suedia, Noua Zeelandă şi Australia. La polul opus, cele mai nefericite sunt Togo, Burundi, Siria, Benin, Rwanda, Afganistan, Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Guineea şi Ciad.
Să nu uităm, banii nu aduc fericirea. Și nu e doar o vorbă din popor. Conform unui studiu realizat de Şcoala de Studii Economice de la Londra, nefericirea oamenilor nu are origini... economice, vine mai degrabă din probleme de sănătate fizică şi dificultăţi în relațiile cu ceilalți - partener de viață, familie sau colegi. În date concrete, eliminarea depresiei şi a anxietăţii ar reduce nefericirea cu 20%, în timp ce eliminarea sărăciei - doar cu 5%!
„Prima condiţie pentru a fi fericit este să n-ai timp să te gândeşti la nefericire." (George Bernard Shaw)

Articol de Alma B
Surse: Agerpres
Mediafax 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu