miercuri, 22 martie 2017

De ce strănutăm când ne uităm la soare sau atunci când intensitatea luminii creşte deodată

Sigur aţi păţit, măcar o dată, să strănutaţi pe plaja, atunci când vă uitaţi spre cer, la soare, ori atunci când ieşiti din sala de cinema şi daţi de lumina puternică a neoanelor din mall sau - de ce nu - când vi se aprinde în faţă bliţul unui aparat foto. "De ce?" Aceasta e întrebarea.
Este un aspect care i-a atras atenţia şi lui Aristotel. Şi el a cercetat... misterul - desigur, povestea cu soarele.


Răspunsul vine însă de la oamenii de ştiinţă din zilele noastre. În urma unui studiu realizat de cercetători din Statele Unite, s-a constatat că este vorba despre reflex fotic (PSR) sau - şi mai complicat - sindromul ACHOO (Autosomal Dominant Compelling Helio-Ophthalmic Outburst).
Principala ipoteză sustine că sindromul cu pricina ar putea fi cauzat de o eroare minoră în nervul trigemen - un nerv mixt (motor şi senzitiv) - unul dintre cei mai mari nervi cranieni. Acesta este şi unul dintre principalii nervi ai feţei şi se întinde de la creier până în faţa urechii. Ramurile nervului trigemen controlează senzaţiile tactile şi pe cele dureroase de la nivelul creierului la faţă, de la dinţi la gură, muşchii folosiţi pentru masticaţie, producţia de salivă şi cea lacrimală.
Lumina puternică produce contracţia pupilelor, şi - cum zona respectivă este puternic inervată - semnalul poate fi transmis accidental şi către nas şi stimulează producţia de mucus. Mesajul este interpretat greşit de creier, care crede că este un iritant şi provoacă senzaţia de strănut.
Această - să-i spunem... - problemă, adică reflexul fotic, afectează aproximativ o treime din populaţie.

Articol de Alma B

Sursa: iflscience.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu