vineri, 17 martie 2017

Creierul se micșorează în timpul somnului, dar nu vă speriaţi!

Şi creierul are nevoie de relaxare, iar când dormim funcționează ca o baterie care se încarcă. Cercetătorii au descoperit că sinapsele - conexiunile dintre neuroni - se micșorează cu aproape 20% în timpul somnului. Se odihnesc și se pregătesc pentru o nouă zi, când vor deveni mai puternice și capabile să primească noi informații.


Fără această resetare, cunoscută sub denumirea de "homeostază sinaptică", sinapsele s-ar putea supraîncărca și "arde", ca o priză electrică la care sunt conectate prea multe aparate electrocasnice, spun oamenii de știință.
Aristotel a sugerat că somnul este regenerativ, o perioadă de înlocuire și reconstrucție a ceea ce corpul a consumat în timpul zilei. Iar ştiința modernă susține această idee. Cercetătorii au identificat seturi de gene asociate cu regenerarea și metabolismul, care se declanșează numai în timpul nopții.
Sinapsele se întăresc constant sau se măresc pe parcursul zilei, pe măsură ce creierul absoarbe noi experiențe. Dar această întărire a sinapselor nu poate dura la nesfârșit, pentru că ele ar putea deveni suprasaturate.
Dr. Chiara Cirelli și colegul ei, dr. Giulio Tononi, de la Universitatea din Wisconsin, au folosit o nouă formă de microscopie a electronilor, care le permite să observe schimbările minuscule de dimensiune în sinapsele microscopice la nivel nanometric, în creierele șoarecilor. Şi au constatat că doar câteva ore de somn au dus la o descreștere medie cu 18% a mărimii sinapselor. Dr. Cirelli susține că una dintre descoperirile interesante este că această micșorare s-a produs în circa 80% din sinapse, dar le-a ocolit pe cele mai mari. Acestea ar putea fi asociate cu amintirile cele mai importante și cele mai stabile, conexiuni pe care creierul nu dorește să le piardă, au speculat cercetătorii. "Modul în care creierul decide ce conexiuni sinaptice să micșoreze este însă un alt mister", a apreciat Cirelli.

Articol de Alma B
Sursa: Agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu