luni, 16 ianuarie 2017

16 ianuarie, cea mai deprimantă zi din 2017

Dacă te-ai trezit vesel și bine dispus, ține-o tot așa. Dacă nu prea ești în apele tale, schimbă repede macazul și nu te îneca în paharul cu melancolie, deși... totul are o explicație, mai ales astăzi. 
E drept, cam nepotrivită zi să fie desemnată cea mai deprimantă zi. Nu de alta, dar este luni, este început de săptămână, prima lună din an, și parcă ar merge să pornim cu dreptul, nu cu angoase, nemulțumiri, frustrări și frunți încruntate. 
Vestiții britanici - atunci când vine vorba de studii, cercetări, experimente și statistici - de această dată consilierii în lifestyle din Regat vin cu o rezoluție... Ziua de luni din a treia săptămână a lunii ianuarie este "Blue Monday", adică cea mai deprimantă zi. Iar în 2017 este... 16 ianuarie. 


Lunea cea posomorâtă a apărut pentru prima oară în 2005, în cadrul unei campanii de publicitate realizate de compania de turism Sky Travel. Apoi, acestei date i-au fost atribuite mai multe condiții negative sociale - schimbarea vremii, ghinion în afaceri, decepții amoroase. În ianuarie, organismul uman se resimte după mesele copioase de sărbători și petrecerile prelungite, iar conturile bancare sunt cam... știrbe, după goana după cadouri. În plus, ziua este scurtă, iar soarele se cam lasă rugat să apară. 
Există şi o formulă de calcul empiric pentru determinarea acestei zile. Cliff Arnall, profesor de psihologie la Universitatea din Cardiff și expert în lifestyle, spune că formula de calcul ţine cont de condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, numărul de zile care au trecut de la Crăciun, numărul de zile de la  încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie. 
Desigur, la polul opus se află cea mai fericită zi din an - cum era de așteptat, o zi de vineri, a treia din luna iunie. Potrivit lui Arnall, ecuația fericirii este următoarea: O + (NxS) + Cpm/T + He, unde O reprezintă șansele de a petrece cât mai mult timp în aer liber, N înseamnă comunicarea cu natura, S – socializare, Cpm – amintiri din copilărie despre vară și gânduri optimiste, T – temperatura de afară, iar He – bucuria apropierii sfârșitului de săptămână. 
Indiferent de aceste ecuații, ideal este să lăsăm necunoscutele neprietenoase deoparte și să găsim în fiecare zi rezultatul care ne face să fim cu zâmbetul pe buze, împliniți, optimiști, fericiți.
Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu