joi, 27 octombrie 2016

Tu ştii câte click-uri dă copilul tău?

Cine ar putea răspunde exact la această întrebare, în condițiile în care nici măcar noi, adulții, nu suntem conştienți de timpul petrecut pe internet? 5 minute acum, 10 mai târziu, 3 dimineața... şi tot aşa se adună câteva ore - într-o singură zi! 


Din păcate, nici în cazul copiilor situația nu e mai... deconectată. Majoritatea copiilor din România (85% dintre cei cu vârste între 5 și 16 ani) petrec, în medie, 5 ore pe zi pe rețelele de socializare, în special de pe smartphone, arată un studiu de specialitate, dat publicității în 24 octombrie. 
Potrivit cercetării (realizate de iSense Solutions, în exclusivitate pentru Lowe Group România), vârsta medie la care copiii primesc device-uri este de 8 ani şi jumătate pentru tabletă, 9 ani pentru computer şi 10 pentru un telefon inteligent. Nici până atunci însă nu stau departe de gadgeturi. Copiii au acces la dispozitivele părinților. 
Cei mici butonează telefonul, în medie, 160 de minute pe zi, iar adolescenții cu vârste între 13 şi 16 ani ajung şi la 208 minute. 
În același timp, se remarcă o preferință pentru tabletă în categoria de vârstă 5-7 ani. Cei mici intră pe internet mai ales de acasă și obișnuiesc să urmărească videoclipuri muzicale, clipuri amuzante și de desene animate sau să stea pe rețelele sociale. Aceștia au, în medie, 14 aplicații instalate pe smartphone, cele mai folosite fiind cele de navigare pe internet, rețele sociale, jocuri și chat sau messenger. 
Dacă puştii preferă jocurile, după vârsta de 13-14 ani, copiii socializează pe internet. 
Cele mai populare rețele sunt Facebook (utilizată de 43% dintre aceștia și pe care petrec, în medie, 121 de minute/zi), Whatsapp (11%  - 72 minute), Instagram (2% - 67 minute) și Snapchat (1% - 62 minute).
Totodată, datele arată că peste jumătate dintre copii și-au făcut cont pe Facebook asistați de un părinte. Pe Facebook, copiii dau, cel mai des, like la postările prietenilor și vorbesc pe chat, dar se observă o tendință în rândul adolescenților (peste 57%) să dea like la paginile brandurilor și ale vedetelor. 
Atenție însă! Internetul este un "teren" periculos. Este mediul în care foarte mulți copii intră în contact cu necunoscuți. Mai exact, potrivit unui studiu realizat de Organizația Salvați Copiii, 62 la sută. Iar fenomenul de bullying sau cyberbullying este duşmanul tăcut care aşteaptă în spatele ecranului. 
Internetul şi comunicarea nu se exclud reciproc. Deşi copilul are acces la orice informație în mediul online, răspunsurile venite din partea familiei şi discuțiile sunt cele mai importante. 
Articol de Alma B
Sursa: agerpres 

Salvaticopiii.ro 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu