vineri, 28 octombrie 2016

România - corigentă la capitolul empatie

Să reuşeşti să te pui în locul celuilalt, să îl înțelegi, să rezonezi cu el - pe scurt, asta înseamnă empatie. Este ceva ce mulți dintre noi avem... "pretenția" că simțim, până la proba contrarie însă, când realitatea ne demonstrează altceva. 


Empatia ține, practic, tot de rațiune - centrul de comandă se află în creier. Neuronii oglindă - inițial descoperiți de italianul Giacomo Rizzolati de la Universitatea din Parma - par a fi responsabili pentru sentimentele de empatie, compasiune și milă. Cum funcționează? Descarcă un impuls și atunci când cineva face o acțiune, și când subiectul doar observă pe cineva executând acea acțiune. În acest fel, neuronul oglindește comportamentul altuia ca și cum chiar observatorul ar fi cel care execută. 
Ei bine, țara noastră nu prea are motive de mândrie la capitolul empatie. Într-un top al empatiei oamenilor, realizat de cercetători de la Universitatea din Michigan, România se află pe locul 54 din 63 de state. Clasamentul este condus de Ecuador, Arabia Saudită și Peru. Pe locul 53 se află Rusia, iar pe 55 Cehia, ultima parte a clasamentului fiind dominată de țări din Europa de Est, Lituania fiind țara unde oamenii sunt cel mai puțin empatici. 
Studiul aflat la baza acestui clasament al empatiei popoarelor, coordonat de William Chopik, profesor de psihologie la Universitatea din Michigan, a fost realizat pe baza unor sondaje online la care au răspuns 104.365 de adulți. 
Articol de Alma B

Sursa: agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu