marți, 25 octombrie 2016

IQ de la mama, forță de la tata

E deja bine ştiut că, de fiecare dată când într-o familie apare un nou membru, toată lumea îşi dă cu părerea. "Seamănă cu mama!". "Este leit tatăl". Sau "e frumoasă/frumos ca tine, şi deştept ca mine." Subiectul e obiect de studiu şi pentru cercetători, nu doar pentru familie, prieteni şi rude. 


Oamenii de ştiință de la Universitatea Washington au descoperit, în urma unei ample cercetări, că, mai degrabă, copiii ar moşteni inteligența de la mamă şi nu de la tată.  
De unde până unde? - se vor întreba, desigur, domnii. 
Cercetătorii explică faptul că genele care au legătură cu inteligența se află pe cromozomul X, iar femeile au doi cromozomi X, față de bărbați, care dețin unul singur. 
Potrivit noului studiu, anumite gene transmise copiilor, printre care și cele responsabile de calitățile intelectuale, ar avea efect doar dacă provin de la mamă.
Ca să verifice şi să demonstreze această teorie, cercetătorii au făcut, în primă fază, un experiment pe şoareci modificați genetic. Şi, cei care au primit mai mult material genetic matern au dezvoltat creiere mai mari și corpuri mai firave, în timp ce șoarecii cu mai mult material genetic patern au avut corpuri mai mari și mai puternice, dar creierul a rămas mai mic. Aşadar, în materie de IQ intervine mama, iar la dezvoltarea fizică tatăl. 
Experimentul este completat și de un studiu realizat pe 12.000 tineri din Glasgow, cu vârste între 14 și 22 de ani, de-a lungul a peste 20 de ani. Studiul a identificat faptul că marea majoritate a tinerilor cu o inteligență sporită au mame cu nivel de inteligență ridicat. 
Dar, asta nu este tot! Acest "bagaj" genetic este puternic influențat, modelat şi completat de mediul în care este crescut copilul. Studiile în domeniu indică faptul că doar între 40% și 60% din inteligența unui copil este moștenită genetic, pentru restul rolul le revine factorilor de mediu. 
Iar o altă cercetare, realizată în 2014 de Wagner Group şi U.S. Travel Association, arată că vacanţele petrecute corect au un efect secundar remarcabil în ceea ce privește inteligența copiilor şi succesul în viaţă. Ce înseamnă o vacanță petrecută corect? Una care are şi o latură educațională, activă, ce presupune explorarea unor zone noi. Astfel de călătorii îi oferă celui mic ocazia de a învăța lucruri noi, de a-şi lărgi orizonturile într-un mod relaxant, distractiv. Totodată, se consolidează legăturile de familie, se creează amintiri frumoase şi creşte confortul emoțional. 
Un alt studiu, publicat în Jurnalul Asociației pentru Ştiințele Psihologice din Statele Unite, relevă faptul că o dietă bogată în ulei de peşte, combinată cu diverse activități şcolare şi extraşcolare de calitate, precum şi cititul contribuie la îmbunătățirea coeficientului de inteligență al copilului. 
În studiul fizionomiei, atunci când vrem să identificăm capacitatea de a dezvolta procese cognitive sau tipul de inteligență - mentală ori din punct de vedere al aptitudinilor fizice - fruntea este cea care ne oferă indiciile. 
Atenție însă! "Nu este îndeajuns să ai o minte bună. Scopul principal e să o foloseşti bine." (Rene Descartes) 
Articol de Alma B
Surse: agerpres

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu