vineri, 3 iunie 2016

Curiozități despre noi, oamenii

Sunt atâtea lucruri pe care nu le ştim despre noi şi atâtea care ne fac să exclamăm de uimire... Pare desprins din filmele SF, dar ştiați, de exemplu, că, puse cap la cap, venele, arterele şi capilarele unui adult ar ajunge pentru a înconjura Pământul de aproape 4 ori? Iar de-a lungul unei vieți, inima bate de aproximativ 2.700.000.000 de ori? Femeile sunt mai sensibile şi, de cele mai multe ori, cad pradă emoțiilor mai uşor decât bărbații, iar ştiința vine cu o altă curiozitate - inimile doamnelor bat mai repede (de 78 de ori pe minut) decât cele ale domnilor (în medie, de 70 de ori pe minut). Totodată, acest motor al vieții produce zilnic energia necesară deplasării unui camion pe o distanță de 32 de kilometri. 


Când vine vorba de energie însă, creierul uman este campion. Acesta generează, într-o zi, mai multe impulsuri electrice decât toate telefoanele mobile din lume. Aşadar, nici nu e de mirare că, după moarte, creierul continuă să transmită semnale sub formă de impulsuri electrice timp de aproximativ 37 de ore. Iar într-o jumătate de oră, în timpul vieții, întreg corpul eliberează energie suficientă cât să încălzeşti un litru de apă.  
Pe de altă parte, pielea unei persoane cântăreşte, în medie, cam de două ori cât creierul acesteia. Iar țesuturile nu sunt deloc lipsite de complexitate. Pe un centimetru pătrat de piele se află aproximativ 6 milioane de celule, 200 de fibre nociceptive (pentru durere), peste 100 de glande sudoripare, 15 glande sebacee, 4 metri de fibre nervoase şi până la 25 de receptori tactili şi corpusculi termosensibili. 
La capitolul duritate, cel mai dur os din corp este mandibula - acel element de pe față care ne "vorbeşte" şi despre frustrări şi despre experiențele dure prin care a trecut o persoană, când interpretăm personalitatea pe baza trăsăturilor faciale. 
Cel mai rapizi muşchi din organism sunt cei ai ochilor - se contractă în mai puțin de o sutime de secundă. Mergând mai departe, dacă toți cei 600 de muşchi ai corpului uman s-ar încorda în acelaşi timp, omul ar fi un adevărat Superman - ar putea ridica o greutate de 25 de tone! 
Şi, pentru că tot am vorbit de mişcări, un rid permanent deasupra sprâncenelor apare după ce vă încruntați cam de 200.000 de ori. Aşa că zâmbiți mai des şi lăsați grimasele de om nemulțumit sau supărat doar celor care participă la astfel de studii! 

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu