miercuri, 11 mai 2016

Sărutul. Curiozități până dincolo de... pasiune

Că sunt fluturaşi în stomac, ori dragoste veche păstrată ca un vin bun, sau doar o greşeală, când vine vorba despre sărut lucrurile nu sunt chiar atât de simple cum par la o banală atingere a buzelor. 
Ştiați că o persoană petrece, în medie, 336 de ore din viață sărutându-se? Adică două săptămâni! Dar că un sărut pasional solicită aproximativ 30 de muşchi ai feței? Este practic o adevărată gimnastică pentru față şi, de ce să nu recunoaştem, un inamic simpatic, ce ajută în lupta împotriva ridurilor. Şi, fetelor, într-un minut, ardeți astfel 26 de calorii.  
Sărutul nu e recomandat însă doar în...  diete. Studiile arată că previne apariția cariilor, ameliorează durerile de cap şi previne producerea gluco-corticoizilor, nişte hormoni "vinovați" de apariția hipertensiunii arteriale, a slăbiciunii musculare şi a insomniei. Cercetătorii au constatat şi că sărutul măreşte natural nivelul oxitocinei, hormon ce relaxează şi are efect calmant, mărind şi nivelul endorfinelor, responsabile, de asemenea, de starea de bine. Tot sărutul  favorizează eliberarea dopaminei, care îi leagă mai mult pe cei doi parteneri şi lasă loc  sentimentelor. 


Totodată, corpurile îndrăgostiţilor care se sărută produc o substanţă de 200 de ori mai puternică decât morfina, din punct de vedere al efectului narcotic. De aceea, partenerii pot fi euforici în timp ce se sărută.  
În plus, nu e, desigur, sport extrem, dar  sărutul face creierul să secrete aceiaşi neurotransmițători ca şi atunci când sărim cu paraşuta, facem bungee-jumping sau alergăm. Aşadar, energie multă, dar şi delicatețe. Sensibilitatea buzelor este de 200 de ori mai accentuată decât cea a degetelor de la mână! 
Sărutul nu lipseşte nici din categoria "performanțe răsunătoare".  Cel mai lung sărut - omologat de Cartea recordurilor, anul trecut - a durat nu mai puțin de 58 de ore, 35 de minute și 58 de secunde! Iar protagoniști au fost doi thailandezi. 
Pe marile ecrane, în schimb, cel mai lung sărut este cel din filmul "You're in the Army Now" (1941), în care Regis Toomey şi Jane Wyman se sărută timp de 3 minute şi 5 secunde. La capitolul... densitate, John Barrymore sărută mai multe femei de 191 de ori în pelicula "Don Juan" din 1926. La un film de 167 de minute şi 191 de săruturi, înseamnă că, la fiecare 53 de secunde, se săruta cineva. 
Sărutul este în sine o sărbătoare. Dar există şi Ziua Internațională a Sărutului, în data de 6 iulie. 

Articol de Alma B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu