marți, 19 aprilie 2016

Cei mai buni prieteni ai oamenilor. Emoții şi relații sincere

 Câinii sunt cei mai buni prieteni ai omului, spune o vorbă din popor. Ei bine, cercetătorii  au încercat să vină şi cu argumente forte în acest sens, sau măcar cu explicații. 
În primul rând, între om şi câine, este.... dragoste la prima vedere. Mai exact, când cei doi se privesc în ochi, nivelurile de ocitocină - numit hormonul dragostei, încrederii și plăcerii - cresc mult în creier și întăresc legăturile,  potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi, publicat în revista americană Science. 


Conform unui alt studiu, realizat la universități din Marea Britanie şi Brazilia, câinii pot recunoaşte emoțiile umane. Iată încă un aspect care ilustrează de ce se înfiripă această legătură puternică între stăpân şi animalul de companie. Echipe de experți în comportamentul animalelor și psihologi de la universitățile Lincoln și Sao Paulo au demonstrat că aceste necuvântătoare pot forma reprezentări abstracte mentale ale stărilor emoționale umane. 17 câini nedresați, din Marea Britanie și Portugalia, au fost puși să vadă imagini și să asculte comenzi atât pe un ton prietenos, cât şi pe unul nervos. Rezultatul? Câinii au căutat cu privirea imaginea care avea expresia facială corespunzătoare sunetului şi emoției respective. ''Studiul arată că un câine are abilitatea de a integra două surse diferite de informații senzoriale într-o percepție coerentă a emoției - atât la oameni, cât și la câini." a spus unul dintre oamenii de ştiință. 
Şi, o altă dovadă de empatie - rudimentară, e drept - este că, atunci când stăpânul cască, se molipseşte şi câinele, după cum indică studii făcute de cercetătorii japonezi. 
Pe de altă parte, un alt studiu recent arată că şi caii - alte ncuvântătoare apropiate de oameni - pot recunoaşte emoțiile umane. Autorii cercetării - oameni de ştiință de la Universitatea din Sussex - au realizat că domesticirea ar fi putut juca un rol important în adaptarea acestor animale nobile la comportamentul uman. Ca să ajungă la această concluzie, au pus în fața a 28 de cai fotografii cu chipurile unor persoane şi au observat că aceştia au reacționat negativ la expresii care denotau furie. Adică, priveau expresiile furioase cu ochiul stâng. ”Emisfera dreaptă e specializată în procesarea stimulilor negativi,” explică o cercetătoare. De asemenea, la vederea expresiilor furioase, caii – cărora le fuseseră atașate aparate de monitorizare a inimii – înregistrau un număr semnificativ mai mare de bătăi ale inimii. 
Autorii studiului sunt de părere că, în vreme ce caii ar putea fi înzestrați din naștere cu abilitatea de a recunoaște emoții în alți membri ai speciei, capacitatea de a recunoaște emoții umane poate fi pusă pe seama domesticirii. 
În plus, spun cercetătorii de la universitățile britanice Essex și Portsmouth și de la cea americană Duquesne din Pittsburgh, caii și oamenii au expresii faciale foarte asemănătoare, cea ce ar putea fi un indiciu referitor la existența unor elemente comune în evoluția acestor specii.  Potrivit studiului, publicat de revista științifică britanică "Plos One", după ce au elaborat un sistem de catalogare a expresiilor faciale în funcție de mișcările anumitor mușchi, cercetătorii au identificat 13 mișcări ale feței la cimpanzei, 16 la câini, 17 la cai și 27 la oameni. Aşadar, caii şi câinii se apropie cel mai mult de specia umană din acest punct de vedere. 

Articol de Alma B

Surse: Reuters 
The Telegraph 
BBC
Dailymail.co.uk 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu