miercuri, 30 martie 2016

Privitul în ochi

"Priviți-vă în ochi, atunci când aveți o discuție!" Nu e doar un îndemn fără noimă. 

Studiile cercetătorilor aduc argumente forte. Privitul în ochi prelungit sincronizează activitatea cerebrală a două persoane, susține Institutul Național de Științe Fiziologice din Japonia. 
O echipă de cercetători niponi a studiat atent mecanismele atenției vizuale. Studiul a fost realizat pe 96 de persoane care nu se cunoșteau înainte. Testele la care voluntarii au fost supuşi - trei seturi de experimente, pe o perioadă de două zile - au vizat analiza activității cerebrale în momentul în care două persoane se priveau în ochi. De-a lungul acestor experimente, participanții au fost grupați de fiecare dată în perechi diferite și au fost instruiți să se uite unii în ochii celuilalt când se purtau anumite conversații ori aveau loc diverse activități. Iar activitatea neuronală a creierului le-a fost monitorizată permanent.
Nu numai că participanții la cercetare și-au sincronizat clipirea ochilor, ei şi-au sincronizat și activitatea cerebrală. Partea dreaptă a girusului frontal inferior s-a activat atât la cel care iniția conversația și atrăgea privirea, cât și la respondent. Concluzia? Sincronizarea nu poate fi atribuită doar activității desfășurate în comun, ci şi momentului în care subiecții se priveau în ochi. 


Un alt studiu, realizat de o echipă de oameni de ştiință de la Universitatea Leiden din Olanda, a confirmat că ochii au o putere extrem de mare atunci când vine vorba de încredere. 
"Contactul vizual este cel mai important canal de transmitere a mesajelor in timpul unei interacțiuni sociale," explică, totodată,  James Wirth, psiholog în cadrul Ohio State University din Statele Unite, iar acest lucru se datorează faptului că, prin această interacțiune, se transmit informații care ne ajută să înțlegem emoțiile şi intențiile interlocutorilor. 
Într-un studiu efectuat de cercetătorii de la University College London, pe 400 de oameni, s-a constatat că persoanele preferă, în general, să fie privite în ochi pentru aproximativ 3 secunde, o durată mai mare fiind agreată doar în cazurile în care interlocutorul a fost perceput ca fiind de încredere şi bine intenționat. 
"Privirea reciprocă transmite mesajul că persoanele sunt obiectul de interes din discuție, iar acest lucru este corelat cu bunele intenții ale interlocutorilor. Aşa încât, dacă una dintre persoane pare a fi amenințătoare şi îți captează privirea, mesajul transmis este opus - că acea persoană are intenții negative în privința ta," declară oamenii de ştiință. 
Cu cât cineva se simte mai confortabil în contextul social, cu atât se poate bucura mai mult de intimitatea contactului vizual şi de mesajele transmise prin această conexiune, adaugă specialiştii. 

Articol de Alma B


Surse: 
- http://www.scientificamerican.com
http://www.healthday.com 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu