vineri, 11 martie 2016

8 mituri despre minciună

Articolul original a fost publicat în revista Forbes şi îl are ca autor pe Paul Ekman, cel a cărui muncă a stat şi la baza serialului “Lie to me”.



Mitul 1 – Toată lumea minte
Nu chiar. Cel puţin nu legat de lucruri serioase, lucruri care odată descoperite ar putea duce la terminarea unei relaţii, ar duce la pierderea locului de muncă, ar însemna pierderea libertăţii, pierderea unor sume imprtante de bani sau a chiar a vieţii. Acestea sunt cele pe care le numim minciuni grosolane, minciuni pe care poliţia, agenţiile de securitate sau soţiile bănuitoare încearcă să le descopere. La ele fac apel criminalii, teroriştii, delapidatorii, afemeiaţii, etc, cei numiţi generic de poliţie “baieţii răi”.

Mitul 2 – Nimeni nu minte
Nu prea. Aproape toţi oamenii spun minciunele. Politeţea, de exemplu, sau felicitarea gazdei chiar daca cina a fost fadă, conversaţiile de complezenţă. Nimeni nu se aşteaptă să fiţi sinceri în aceste situaţii. Aici vă pot recomanda filmul “The invention of lying” apărut în 2009 pentru a vedea ce ar însemna o lume fară minciuni.



Mitul 3 – Femeile detectează minciuna mai bine decât bărbaţii
Nu, nu o fac. Majoritatea oamenilor sunt uşor de păcălit de minciuni grosolane, chiar daca acestea sunt spuse iar şi iar. Foarte des, cei minţiţi chiar vor să îl creadă pe mincinos. Credeţi că vor să afle că persoana iubită este infidelă? Că propriii copii folosesc droguri de mare risc? Că persoana pe care au recomandat-o pentru un post este neserioasă? Acestea sunt adevăruri greu de acceptat de cei mai mulţi şi câteodată cel minţit chiar ajută să fie indus în eroare deoarece adevărul este prea dureros.

Mitul 4 – Psihopaţii sunt mincinoşi indetectabili
Psihopaţii sunt mai talentaţi în a minţii decât alţii, dar totodată ei se pot face foarte plăcuţi astfel încât cei pe care îi mint vor sa îi creadă.

Mitul 5 – Dacă te uiţi în stânga-sus înseamna ca minţi
Studiile au demonstrat că indiferent în ce parte te uiţi înainte să răspunzi la o întrebare nu are legătura cu faptul că minţi. Unii oameni pot minţi şi cu ochii închişi.

Mitul 6 – Microesxpresiile faciale pot deconspira un mincinos
Expresiile faciale pasagere trădează emoţii ascunse, lucru care poate fi considerat o minciună, dar nevinovaţii pot încerca să ascundă frica sau mânia atunci când sunt acuzaţi. Trebuie stabilit de ce încearcă să îşi ascundă emoţiile pentru a putea judeca dacă cel analizat este vinovat sau ofensat.

Mitul 7 – Cercetătorii au descoperit o metodă infailibilă cu ajutorul căreia descoperă un mincinos
Poligraful, aşa numitul detector de minciuni, este doar puţin mai bun decât norocul sau şansa. Totuşi, în criminalistică, el poate indica suspectul cel mai îngrijorat sau cel mai neliniştit de procedura la care este supus.

Mitul 8 – Nu se poate detecta o minciună după comportamentul individului
Există aşa numitele “zone fierbinţi” care pot indica atunci când o persoană ascunde lucruri. Dacă vă interesează să prindeţi un mincinos, există aproape 30 de “zone fierbinţi” la care trebuie să fiţi atenţi. Microexpresiile faciale şi scăpările de atitudine sunt cei mai importanţi indicatori, dar există mulţi alţii. De exemplu, o uşoară ridicare din umeri concomitentă cu o declaraţie de încredere poate fi o astfel de “zonă fierbinte” care trebuie observată şi analizată, dacă vreţi să prindeţi un mincinos.



Articol de Alex B

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu